Acest website foloseste cookie-uri pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.
X

[MAXIMUM_COMPARE_PRODUCTS]

Toate produsele
Coșul
meu
Contul
meu
Toate produsele
publicat in: Stiri // publicat pe: 16.01.2017

Ce sunt cosmeticele organice și de ce e important să le cumpărați?

Când vorbesc de produse organice, multe persoane se gândesc la alimente și nu văd rostul pentru care să folosească și cosmetice organice. Până la urmă, ajung pe corpul lor, nu le înghit. Dar știați că puteți absorbi mai multe substanțe toxice din produsele cosmetice decât din alimente?

Există studii care arată că, atunci când facem duș, absorbim prin piele aproximativ un pahar de lichid! Vă puteți imagina asta?
Pielea este cel mai mare organ al corpului și este și cel mai subțire dintre organe. O peliculă fragilă separă corpul vostru de factorii nocivi din afara lui. Iar pielea este și un organ foarte permeabil. Aceasta înseamnă că lasă să treacă prin el foarte multe substanțe. Atunci când aplicați o cremă sau o loțiune de corp, mare parte din ingrediente vor pătrunde prin piele și vor ajunge în fluxul sangvin.
Spre deosebire de alimente care sunt procesate de organism, iar o parte din substanțele nesănătoase sunt eliminate, ingredientele aplicate pe piele nu sunt procesate, sunt absorbite direct în sânge, iar de acolo ajung la organele și țesuturile din corp.
Cu timpul, aceste toxine se acumulează în organism și pot produce tot felul de boli. La nivelul pielii pot apărea la eczeme, alergii dermatologice, iritații etc. La nivelul întregului organism, acumularea de chimicale nocive poate afecta funcționarea unor organe, metabolismul, sistemul imunitar, producția hormonală și poate conduce chiar la cancer.

 

Câte substanțe toxice ajung zilnic pe pielea noastră?

Conform organizației de mediu EWG (Environmental Working Group) care a realizat în 2010 un studiu asupra a nu mai puțin de 10.500 de ingrediente folosite în produsele cosmetice, numai în cazul a 13% dintre acestea, siguranța lor pentru sănătate fusese verificată. În plus, această verificare fusese realizat de o asociație controlată de industria cosmetică, deci departe de a fi imparțială.
Conform EWG, femeile aplică în medie pe corpul lor aproximativ 126 de ingrediente diferite din produsele cosmetice! Dintre acestea, 90% nu au fost verificate pentru a se vedea efectul lor asupra organismului uman. Pare incredibil, dar, deși noi avem impresia că toate produsele cosmetice sunt atent verificate și analizate, în realitate, nimeni nu știe ce efecte potențial nocive poate avea, de exemplu, banala cremă de mâini pe care o folosiți regulat.
Șamponul, balsamul, pasta de dinți, săpunul de mâini, gelul de duș, loțiunea de corp, fondul de ten, rujul de buze, fardul de pleoape etc. - un mare număr de produse aplicate foarte des care conțin o listă uriașă de ingrediente cu denumiri greu de înțeles. Toate aceste produse convenționale echivalează cu riscuri uriașe pentru sănătatea noastră pe care ni le asumăm fără să știm, deoarece nu suntem informați.

 

La ce să fim atenți atunci când citim etichetele?

Pentru a-și vinde produsele cosmetice, companiile investesc foarte mult în ambalaj. Un borcănel atrăgător și elegant va crea impresia că, înăuntru, se găsește un produs miraculos pentru ten sau corp. Acest lucru este însă rareori adevărat. Nu vă lăsați păcăliți de ambalaj și uitați-vă cu atenție la ceea ce scrie pe acesta. Atenție însă: etichetele pot fi foarte înșelătoare.

Adesea, apar cuvinte precum „hipoalergenic”, „natural”, „organic”, „fără parfum”. Aceste denumiri nu sunt însă reglementate și în spatele lor se pot ascunde multe chimicale nocive.
Produsele care poartă pe etichetă denumirea „natural”, pot conține câteva ingrediente naturale (ba chiar doar unul singur) și să includă în rest o mulțime de arome artificiale, conservanți, coloranți și alte substanțe produse în laborator.
Termenul „hipoalergenic” poate semnifica faptul că au fost eliminate cele mai multe substanțe iritante din rețeta produsului, dar pot exista în continuare diverse alte chimicale periculoase în aceasta.
Fără parfum” se referă la faptul că un produs nu are niciun miros, dar aceasta nu înseamnă că nu au fost adăugate substanțe artificiale pentru a masca aromele.
Organic” poate însemna că produsul conține un ingredient organic sau mai multe (iar acestea se pot regăsi și într-un procent infim în produs: de exemplu, aloe vera organică 0,5%), dar restul substanțelor din alcătuirea sa pot fi toate sintetice.

 

Ce ingrediente ar trebui să evităm?

Având în vedere numărul uriaș de chimicale potențial nocive din cosmetice, este dificil să reușim să ne ferim de ele atunci când cumpărăm un produs cosmetic convețional. Iată însă doar câteva dintre cele mai periculoase substanțe sau grupe de substanțe:

  • Parabeni

Parabenii sunt niște substanțe chimice folosite în aproape toate produsele cosmetice ca și conservanți. Datorită lor, multe produse cosmetice nu au un termen de expirare sau au un termen de expirare extrem de lung. Nu putem decât să ne întrebăm oare ce cocteil de substanțe chimice se ascunde în produsele respective încât acestea să dureze aproape la infinit?
Un alt avantaj al folosirii parabenilor pe lângă termenul de valabilitate uriaș al produsului, îl reprezintă și costul lor extrem de mic. Prin urmare, numai avantaje pentru companiile producătoare. Dezavantaje maxime însă, pentru cumpărători.
Aproape toată lumea a auzit în prezent de parabeni, deoarece există un mare număr de studii care confirmă legătura dintre aceștia și numeroase tipuri de afecțiuni metabolice, hormonale, neurologice și chiar de cancer. Se pare că aceste substanțe ar trece prin fluxul sangvin de la mamă la făt în timpul sarcinii și ar afecta dezvoltarea normală a fătului.
Unii parabeni produc un efect similar hormonului uman estrogen și au fost corelați ca urmare a acestui fapt cu cancerul la sân.

  • Ftalați

Ftalații reprezintă un grup de substanțe chimice provenite din industria materialelor plastice care sunt folosite în multe produse cosmetice, de la oje la deodorante. Acestea nici nu sunt trecute pe eticheta produselor, putând fi detectate doar prin analize de laborator. Au fost conectați cu defecte de dezvoltare la copii și afectarea fertilității la bărbați.

  • Triclosan

Un produs folosit și ca pesticid, da, ați citit bine, care se folosește ca ingredient antimicrobian pentru a stopa înmulțirea bacteriilor și a preveni contaminarea. Această substanță se găsește în săpunurile antibacteriene, apa de gură, pasta de dinți și în alte produse cosmetice și de îngrijire.
Prin altele, triclosanul este responsabil pentru afectarea activității glandei tiroide.

  • Plumb și alte metale grele

Metale grele precum plumb, arseniu, aluminiu, mercur sunt substanțe care se regăsesc într-o multitudine de produse cosmetice, inclusiv deodorante, rujuri, paste de dinți, creioane de ochi sau oje de unghii. Sunt evidente riscurile pentru sănătate ale unor asemenea ingrediente, acestea putând afecta sistemul imunitar, reproducător sau nervos.

 

Ce alt risc mai prezintă cosmeticele convenționale?

În ultimii ani, particulele din care sunt alcătuite ingredientele din produsele cosmetice au fost modificate, respectiv micșorate pentru a penetra mai ușor pielea. Nanoparticulele sunt foarte ușor de absorbit, ajungând chiar mai direct în fluxul sangvin decât era posibil înainte.

 

Ce sunt cosmeticele organice și de ce ar trebui să le cumpărăm?

Cosmeticele organice sunt produse certificate organic. Certificarea organică reprezintă garanția pentru consumator că produsul respectiv respectă standarde foarte stricte, exact așa cum sunt solicitate acestea de către organismele de certificare organică sau bio. Pentru a fi certificat organic, un produs este urmărit de la faza de cultură a plantelor folosite pentru obținerea ingredientelor și apoi pe tot parcursul procesului de producție, ambalare și transport.
Plantele folosite ca și ingrediente certificate organic sunt cultivate fără pesticide și alte substanțe nocive, sunt procesate fără a implica tratamente chimice, păstrându-și astfel intacte toate beneficiile lor naturale pentru sănătate.
În compoziția cosmeticelor nu intră decât ingrediente acceptate de organismele de certificare organică, neputând fi folosite substanțe chimice nocive precum parabeni, ftalați și altele asemenea celor menționate mai sus.
Fiind supuse unor controale riguroase, companiile trebuie să respecte în totalitate regulile impuse de organismele de certificare, astfel încât produsele nu pot conține decât ingredientele menționate pe etichetă.
În plus, acestea sunt, adesea, chiar mai ieftine decât cele convenționale de marcă, pline până la refuz de tot felul de substanțe cu denumiri greu de pronunțat care nu au ce să caute pe pielea noastră.
Dacă ne gândim cu adevărat la sănătatea noastră, ar trebui să evităm cosmeticele convenționale și să ne orientăm către cele organice.

Ruxandra Comșa

Ce sunt cosmeticele organice și cu ce se diferențiază de cele convenționale?
Cine este Capra Nera?
Capra Nera este o companie născută din dorința de a oferi oamenilor produse naturale de cea mai bună calitate. Înfințată în anul 2000, Capra Nera și-a urmat drumul spre succes, îndeplinidu-și misiunea asumată. An de an liderii companiei au investit în crearea și depistarea celor mai bune și inovative produse, destinate frumuseții, sănătății și confortului zilnic.

Capra Nera este o companie axată în mod deosebit pe dezvoltarea produselor naturale și bio organice. Colaboram cu cele mai apreciate laboratoare cosmetice din lume pentru a crea produse originale cu formule proprii, care să se ridice la standardele impuse încă de la început.
Înregistrează-te

Inscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Pentru a vă transmite prin email informații cu privire la noile produse și serviciile noastre vă rugăm să completați câmpurile de mai jos:

Alege limba:
powered by teamshare
© Copyright 2019 CAPRA NERA ®
designed by headstart.ro
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 95,00 Lei (-45%)
Preț 52,25 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 95,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 138,00 Lei (-45%)
Preț 75,90 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 138,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 138,00 Lei (-45%)
Preț 75,90 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 138,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 144,00 Lei (-45%)
Preț 79,20 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 144,00 Lei (-45%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 63,00 Lei (-35%)
Preț 40,95 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 63,00 Lei (-35%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 112,00 Lei (-35%)
Preț 72,80 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 112,00 Lei (-35%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 119,00 Lei (-35%)
Preț 77,35 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 119,00 Lei (-35%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 70,00 Lei (-45%)
Preț 38,50 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 70,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 70,00 Lei (-45%)
Preț 38,50 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 70,00 Lei (-45%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 87,00 Lei (-45%)
Preț 47,85 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 87,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 71,00 Lei (-45%)
Preț 39,05 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 71,00 Lei (-45%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 91,00 Lei (-45%)
Preț 50,05 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 91,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 93,00 Lei (-45%)
Preț 51,15 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 93,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 106,00 Lei (-45%)
Preț 58,30 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 106,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 92,00 Lei (-45%)
Preț 50,60 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 92,00 Lei (-45%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 104,00 Lei (-45%)
Preț 57,20 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 104,00 Lei (-45%)
In stoc!
Preț 63,00 Lei
Stoc epuizat!
-45%
Nămol pur de la Marea Moartă, 800g
Cod pachet 650130000
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 91,00 Lei (-45%)
Preț 50,05 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 91,00 Lei (-45%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 120,00 Lei (-35%)
Preț 78,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 120,00 Lei (-35%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 100,00 Lei (-10%)
Preț 90,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 100,00 Lei (-10%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-10%)
Preț 40,50 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-10%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-10%)
Preț 40,50 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-10%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-10%)
Preț 40,50 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-10%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 65,00 Lei (-40%)
Preț 39,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 65,00 Lei (-40%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
Preț 18,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
Preț 18,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 65,00 Lei (-40%)
Preț 39,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 65,00 Lei (-40%)
Stoc epuizat!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
Preț 18,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
Preț 18,00 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 45,00 Lei (-60%)
In stoc!
"> [ECOMM_PRICE_OLD] 71,00 Lei (-45%)
Preț 39,05 Lei
[ECOMM_PRICE_OLD] 71,00 Lei (-45%)
Stoc epuizat!

AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR - Telefon gratuit 021-9551